Çizim Mektebi

    Social Items

Karakalem Portre Çizimindeki Zorluklar


Karakalem Portre Çizimindeki Zorluklar

Karakalem portre çizimi, diğer çizimlere oranla içinde çok fazla zorluklar içermektedir. Çünkü dünya üzerinde şimdiye kadar yaşayan kişileri düşündüğünüzde hiç kimse birbirinin aynısı değildir. Bu da demek oluyor ki ciddi bir farklılık var ve siz bu farklılıkları çizerken de yakalamalısınız. Aksi durumda çizdiğiniz kişi ile ortaya çıkan portre arasında farklılıklar göze çarpacak bu da benzerliği ve beğeniyi azaltacaktır.

Karakalem portre çizimi, uzun yıllar boyunca alınan eğitim ve yapılan pratik sayesinde hakkıyla gerçekleştirilebilen bir çizimdir. Çoğu zaman bir saç çizimi için kullanılan yönteme ulaşmak bile başlı başına bir zorluktur. Beğenmiş olduğunuz bir ressamın uyguladığı bir çizim tekniğini, ona ulaşarak elde etmek gerekebilir. Sonrasında da bu teknik için yeteri kadar pratik yapmak gerekmektedir. Bunların hepsi de ciddi zaman alan zorluklardır ve gereklidir. Bir portrenin değerini belirlerken de önem arz etmesi gereken bir faktördür.

Karakalem portre çizimi, çok fazla detay barındıran bir çizimlerdendir. Bu sebeple mümkün oldukça detay, çizime yansıtılmalı ve doğru şekilde çizilmelidir. Portrede yer alacak olan her bir çizgi için uygulanacak basınçtan çizginin kalınlığına kadar küçük detaylar, kişinin benzerliği üzerinde ciddi oranda etki edecek detaylardır. Bu sebeple karakalem portre çizimlerinde tamamlama süresi uzadıkça, bu tarz ufak detaylara dikkat ederek çizme oranı da artmaktadır. Aynı ressama ait aynı portre çizimlerini karşılaştırdığınızda bile zamanın etkisini görebilirsiniz.

Karakalem portre çizimleri zaman ve özen gerektirdiği kadar, malzeme konusunda da kaliteyi gerektirmektedir. Kullanılan malzemelerin kalitesi hem çizim yaparken hem de çizim sonrası portrenin kalitesini etkileyen bir faktördür. Ayrıca çizim yaparken kullanılan kömür, sağlığı ciddi şekilde etkileyen bir malzemedir. Kömür tozunun akciğere verdiği hasarlar düşünüldüğünde ya maske takılarak çalışılması ya da portre çizimlerinin kısa sürede bitirilmesi gerekmektedir.

Türkiye’de ressama ve resime verilen değer ölçüldüğünde, belki de en büyük zorluk burada ortaya çıkıyor. Değer görmemek! Oysaki bir çalışmanın değeri, o çalışmayı ortaya çıkarana kadar yaşanan zorlukların da etkisiyle belirlenmelidir. Bu sebeple karakalem portre siparişi vererek çizim yaptıran kişilerin, kısa sürede yapılacak bir çizim için istenilen fiyatlar konusunda daha ılımlı olması gerekmektedir. Çünkü o çizimi o sürede yapmak için verilen emek ve zaman belki de istenen paranın değer olarak yanına bile yaklaşamaz!

Hiç yorum yok